Gyermekgondozási díj (GYED) KISOKOS 2020 

Szülés utáni támogatás - Gyermekgondozási díj

10 fontos dolog, amit a Gyermekgondozási díjról (GYED) tudni érdemes1. Ki jogosult a Gyermekgondozási díjra (GYED)

A Gyermekgondozási díjra (GYED) a gyermeket saját háztartásában nevelő biztosított szülő jogosult, ha a gyermek születését megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt, valamint a csecsemőgondozási díjra jogosult szülő, akinek a biztosítási jogviszonya a csecsemőgondozási díjra való jogosultság időtartama alatt szűnt meg.2. Gyermekgondozási díjra (GYED) való jogosultság egyidejűleg fennálló több biztosítási jogviszony megléte esetén

A Gyermekgondozási díjra való jogosultságot mindegyik jogviszonyban külön-külön vizsgálják, hogy vajon az egyes jogviszonyaiban az igénylő rendelkezik-e a gyermek születését megelőző két éven belül 365 nap biztosításban töltött idővel. Fontos tudni, hogy az egyidejűleg fennálló biztosítási jogviszonyból származó biztosítási időket sajnos nem lehet összeszámítani.


3. A vér szerinti apa jogosult lehet-e Diplomás Gyermekgondozási díjra (Diplomás GYED)

Jó hír az apukáknak, 2020-ban a vér szerinti apa is jogosult lehet Diplomás Gyermekgondozási díjra (Diplomás GYED).


4. Ha még nem nyugdíjas a nagypapa, nagymama

A Nagyszülői Gyermekgondozási díjra (Nagyszülői GYED) a még nem nyugdíjas biztosított nagyszülő is jogosulttá válhat a szülő és a nagyszülő közös döntése alapján.


5. Meddig jár a Gyermekgondozási díj (GYED)

Gyermekgondozási díj a Csecsemőgondozási díj, illetőleg az annak megfelelő időtartam (168 nap) lejártát követő naptól a gyermek második életévének betöltéséig jár.


6. Gyermekgondozási díj (GYED) kiszámítása, összege és maximális összege 2020-ban

Gyermekgondozási díj a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának 70 százaléka. A GYED maximális összege havonta legfeljebb a mindenkori minimálbér - ami 2020. évben 161.000 Ft - kétszeresének 70 százaléka lehet. A Gyermekgondozási díj 2020. évi felső határa tehát havi bruttó 225.400 Ft.


7. Gyermekgondozási díj (GYED) iránti kérelem nyomtatványa, benyújtás helye

A Gyermekgondozási díj iránti kérelmet írásban PEO.-07-K "Igénybejelentés gyermekgondozási díjra" elnevezésű nyomtatványon két példányban a foglalkoztatónál kell benyújtani.

Letölthető itt:


vagy letölthető az Államkincstár honlapjáról:

https://egbiztpenzbeli.tcs.allamkincstar.gov.hu/nyomtatv%C3%A1nyok.html


8. Mennyi ideig tart a Gyermekgondozási díj (GYED) elbírálása

Gyermekgondozási díj elbírálása gyors folyamat, a hiánytalan igénylés beérkezésétől számított 8 napon belül megtörténik.


9. Végezhető-e és mekkora időtartamban folytatható a GYED mellett munka, hatása lesz-e a GYED összegére

A Gyermekgondozási díj mellett a szülő 2020-ban korlátlan időtartamban végezhet munkát, az ellátás összege nem fog változni.


10. Nagyszülői Gyermekgondozási díj (Nagyszülői GYED) mellett végezhet-e a nagyszülő kereső tevékenységet

Nagyszülői Gyermekgondozási díj (Nagyszülői GYED) folyósítása esetén a nagyszülő végezhet keresőtevékenységet, de kizárólag csak az otthonában.