Gyermek támogatása

Szülés utáni KISOKOS 2020

Szülés utáni teendőink - mit kell elintéznünk és mit intéznek el helyettünk az illetékes hivatalok

10 fontos dolog, ami a szülés után várhat ránk - milyen segítséget kapunk 2020-ban

1. Gyermek anyakönyvi kivonata és a lakcímkártyája 2020-ban

Szülés előtt a kórház bekéri a családtól a kiállításukhoz szükséges igazolványokat, igazolásokat: a szülők személyes okmányait, házassági anyakönyvi kivonatot, nem házasok esetén az apasági nyilatkozatot. Mind a gyermek anyakönyvi kivonatát, mind pedig a lakcímkártyáját általában a kórházból való távozáskor, illetve a zárójelentéssel egyidejűleg a kórházban kapják meg a szülők. A speciális eseteket kivéve a szülőknek a gyermek fenti okmányainak igénylésével kapcsolatban nincs tehát tennivalójuk.


2. Gyermek anyakönyvi kivonata és lakcímkártyája - ha magyar állampolgárságú szülők gyermeke nem Magyarországon születik

Ha a magyar állampolgárságú szülőknek nem Magyarországon születik meg a gyermeke, az anyakönyvi kivonatot, a lakcímkártyát a szülőknek saját maguknak kell intézniük a Kormányhivatalokban, illetve Okmányirodákban. 

A Kormányhivatalok, Ügyfélszolgálatok elérhetősége itt található.

 

3. Gyermek adóazonosító kártyája és TAJ kártyája 2020-ban

A Kormányzat mentesítette a szülőket a megszületett gyermek adóazonosító kártyájának és TAJ kártyájának igénylésétől, illetve intézésétől. A gyermek megszületésének tényét, a gyermek adatait az a kórház jelenti le az illetékes hivatalnak, ahol a gyermek megszületett. A gyermek álladó lakcíme alap esetben az édesanya állandó lakcíme lesz. Az adóazonosító kártya ügyintézése mintegy 3-4 hetet, a TAJ kártyájáé 8 napot vesz igénybe. Tennivalója nincs a szülőknek, az állandó lakcímre kipostázzák a kártyákat.


4. Gyermek adóazonosító kártyája és TAJ kártyája - ha magyar állampolgárságú szülők gyermeke nem Magyarországon születik

Amennyiben a magyar állampolgárságú szülőknek külföldön születik meg a gyermeke, az adóazonosító kártyához a megszületett gyermeknek magyar anyakönyvi kivonattal és magyar lakcímkártyával kell rendelkeznie. Mindegyik okmányt a szülőknek a Kormányhivatalokban, illetve Okmányirodákban saját maguknak kell intézniük

A Kormányhivatalok, Ügyfélszolgálatok elérhetősége itt található.


5. Családi pótlék igénylése 2020-ban

A lakóhely vagy tartózkodási hely szerinti illetékes Kormányhivatalnál, Kormányablaknál igényelhető. A részletes információkat, összegeket a honlapunkon lévő Családi pótlék KISOKOS 2020-ból tudhatják meg.


6. Segélyek és támogatások 2020-ban

A segélyeket és a támogatásokat a szülőknek maguknak kell igényelniük. A részletes információkat a honlapunkon lévő Segély és Méltányosság KISOKOS 2020-ból tudhatják meg.


7. Méltányossági támogatások 2020-ban

Ha valamilyen támogatásra nem jogosult, igényelhet Méltányossági támogatásokat. A honlapunkon lévő Segély és Méltányosság KISOKOS 2020-ból ezekről is talál információt.


8. Segélyek, támogatások utólagos igénylése

A segélyek, a méltányosságból adható, illetve egyéb támogatások egy része utólag is igényelhető, ezért érdemes alaposan tájékozódni. Ehhez segítséget talál a honlapunkon elhelyezett Kisokosokban, a hivatkozott Kormányzati anyagokban, letölthető formanyomtatványokban.


9. Egyidejűleg több ellátás

Több ellátásra, illetve támogatásra is jogosult lehet a család, ezért célszerű az összes lehetőséggel tisztában lenni.


10. Az ellátás mellett folytatott kereső tevékenység

Az ellátás mellett folytatott kereső tevékenység maga után vonhatja az ellátás beszüntetését, vagy egyáltalán nem befolyásolja. Ezért alapos tájékozódás nélkül nem érdemes feladni a kereső tevékenységet. Az ellátás melletti lehetőségekről is talál információt a honlapunkra feltöltött Kisokosokban.